Vodotěsnost, aneb jak si neutopit hodinky

Vodotěsnost náramkových hodinek je pojem na který lidé často dostanou zavádějícímu nebo nepřesnou odpověď. Nejvhodnější je se informovat u odborníka (hodináře), nebo přímo v prodejně při koupi hodinek. Tento článek má za úkol Vás seznámit co nejjednodušší formou o vodotěsnosti hodinek.

Od roku 1871 kdy byly vyrobeny první vodotěsné hodinky, zdokonalené v roce 1927
firmou ROLEX prošlo již mnoho času a v současnosti se vodotěsnost měří na stupně které jsou používané na celém světě.

Jako první je důležité zjistit jaký stupeň vodotěsnosti Vaše hodinky mají. Tento údaj najdete na víčku hodinek (spodní část pouzdra), na ciferníku nebo na obou těchto místech. V případě že je vygravírovaný údaj slabě viditelný použijte lupu. Najdete něco z následujících údajů:

water resistant 3ATM - water resistant 30m
water resistant 5ATM - water resistant 50m
water resistant 10ATM - water resistant 100m
water resistant 20ATM - water resistant 200m
a výše

1. water resistant - water resistant 3ATM - water resistant 30m
- Tento stupeň vodotěsnosti je většinou označen jen water resistant, ale někdy je vygravírovaný i údaj 3ATM popřípadě 30m. Hodinky s takovou vodotěsností nejsou vodotěsné jen vodě odolné a už vůbec ne do hloubky 30m jak se mnozí domnívají. Vodě odolné hodinky se mohou používat pouze ve styku s tekoucí vodou (mytí rukou, sprcha atd..) a ne v přímém styku s okolní vodou tj.. že na ně nesmí působit přímý okolní tlak vody.

2. water resistant - water resistant 5ATM - water resistant 50m
- Tento stupeň vodotěsnosti je vhodný hlavně pro lidi kteří chtějí hodinky používat na plavání. Podotýkáme na plavání ne potápění tj.. ani nádechové potápění pro ně není vhodné, proto většina výrobců tento stupeň vodotěsnosti ani nemá v nabídce a přeskočí rovnou na 10ATM hodinky.

3. water resistant - water resistant 10ATM - water resistant 100m
- Hodinky s vodotěsností 10ATM jsou vhodné pro šnorchlování respektive nádechové potápění. Od této kategorie s výše se většinou používají šroubovací korunky (Seřizovací otočné tlačítko na čas a datum popřípadě Chronograph) a šroubovací víčka (Spodní část pouzdra).

4. water resistant - water resistant 20ATM - water resistant 200m
- Hodinky této kategorie jsou vhodné pro rekreační přístrojové potápění do hloubky cca. 40m.

5. NAD water resistant - water resistant 20ATM - water resistant 200m
- Hodinky vhodné na technické potápění cca. 100m hloubky.


Důležité zásady u všech tipů vodotěsnosti, které třeba dodržovat:

1. korunka (nastavovací otočné tlačítko na čas a datum popřípadě Chronograph) nesmí být při každém styku s vodou povytažena ale musí být přitisknuta k pouzdru!

Pozn.: Hodinky v tzv.. poloze 1 při nastavování data půjdou (sekundová ručička se posouvá) ale korunka není zatlačena k pouzdru takže hodinky nebudou vodotěsné.

2. u digitálních modelů hodinek se nesmí mačkat tlačítka pod vodou nakolik vytvoříte podtlak a do hodinek se dostane voda. Proto pokud si chcete změřit čas strávený pod vodou tiskněte tlačítka výhradně nad hladinou vody.

3. hodinky nepoužívejte v teplé, termální vodě nebo v sauně neboť těsnění na hodinkách se při vyšších teplotách rozpíná a tím se do hodinek může dostat voda nebo pára.

4. při koupání či potápění s hodinkami v moři je vždy po použití propláchněte v tekoucí sladké vodě neboť slaná voda působí agresivně na všechny části Vašich hodinek.

5. při každém zásahu do hodinek ať už jde o opravu, výměnu baterky, skla žádejte u svého hodináře test vodotěsnosti na úroveň jaká je vyznačena na Vašich hodinkách.

Doufáme, že jsme Vám v souvislosti s vodotěsností poskytly užitečné informace a přejeme dlouhou životnost Vašich hodinek.